Bergen kommune responderer på henvendelsen Arkitektbedriftene sendte sammen med de andre bransjeorganisasjonene. Det bevilges 20 millioner ekstra til raskere saksbehandling og klargjøring av flere byggeklare områder.
Som ledd i Arkitektbedriftenes arbeid for å sikre bransje og næring, rettet foreningen sammen med andre bransjeorganisasjoner, RIF, NAL, AFAG, henvendelser til alle landets kommuner der man pekte på hvordan bransjen kunne brukes for å holde hjulene i gang i byggenæringen.
Midler for å få i gang flere prosjekter er et godt motkonjunkturtiltak, og særdeles viktig i den situasjonen landet befinner seg i under pandemien.
Utspillet fikk støtte og bifall fra flere kommuner rundt om i landet, men Bergen utmerket seg igjen som foregangsby.
Media City Bergen >>
Årets mest attraktive by >>
I et brev til Arkitektbedriftene skriver byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke (MDG) bant annet:
Etter at regjeringen hadde lansert flere krisepakker, kom byrådet til at det var behov for å lansere en supplerende lokal tiltakspakke, for å lette byrdene særlig for de mest rammede delene av næringslivet i Bergensområdet.
Bergen bystyre vedtok å øke tempoet i byggeaktiviteten i byen, og bevilget 10 millioner kroner til å:
- Øke saksbehandlingskapasiteten i plan- og byggesaker
- Forsere arbeidet med å gjøre flere området klare for byggeaktivitet i kommunen
- Etablere en egen hurtigfil i byggesaksbehandling for utbyggere som planlegger ihht. kommunens regulerte planer.
I tillegg vedtok bystyret følgende tiltak beskrevet i bystyrets innstilling, med ramme 10 millioner kroner:
Sikre rask saksbehandling av plan- og byggeprosjekter, samt forsere arbeidet med å gjøre flere områder klare for byggeaktivitet i kommunen. Ved å få på plass ekstra prosjektstillinger skal det sikres at gode planer og byggeprosjekter som ellers er klare for realisering får rask kommunal saksbehandling. Videre er det i kommuneplanens arealdel områder hvor vi vil forsere arbeidet for å gjøre dem klare for byggeaktivitet. For å sikre at stillingene blir attraktive for godt kvalifiserte søkere, foreslår byrådet at tiltaket gis varighet i to år. Tiltaket vil med det ha økonomisk effekt utover 2020.
- Bergen er en av de kommunene som har reagert raskt etter at vi pekte på markedssvikten som oppstod for arkitektene og byggenæringen da korona traff, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Egil Skavang. - Jeg tror ikke det er tilfeldig. Bergen har på mange måter utviklet en økt ansvarlighet omkring bruken av arkitektur som virkemiddel i by– og stedsutviklingen, blant annet ved opprettelse av stillingen byarkitekt. Ansvaret for å levere en god by og for å holde sysselsettingen oppe, går hånd i hånd, og Bergens byadministrasjon tar dette ansvaret, avslutter Skavang.
Les hele brevet her >>