Statsbudsjettet 2023

- Dramatisk avgiftsøkning for arkitektkontorene.

Bedriftene får 47 mrd i ekstra skatteregning. Regjeringen innfører en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for lønn over 750 000 kroner i budsjettet. Det vil gi 7,7 milliarder ekstra kroner fra næringslivet til å fylle statskassen.

 Dramatiske konsekvenser

Det store flertallet av arkitektene i våre medlemsbedrifter har masterutdannelse og med det en gjennomsnittslønn som gjør at våre medlemmer nå med en «pennestrøk» får en ekstra skatteøkning på 5 prosent.

-  Det et helt uforståelig grep fra regjeringen side å ramme en bransje som arkitekter på denne måte, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Steinar Skjerdingstad.

Rammer direkte på bunnlinja

-   Dette er med på å sette i gang en spiral vi ennå ikke ser konsekvensene av. For det første rammer det direkte bunnlinja for våre bedrifter. Arkitektene er allerede presset på pris og margin i en krevende bygge bransje. Denne skatten kan presse marginene over på røde tall.

- Videre skaper det press på godt voksne og de mest erfarne arbeidstakerne på kontorene. Dette gir en skeiv forfordeling av eldre arbeidstakere vi ikke ønsker.

- Til sist og på sikt vil slike kostnadsøkninger måtte legges på prisene for arkitekttjenester. Dette vil øke bygge kostnadene ytterligere. Aktiviteten i Norges største landbaserte næring vil gå ned og arbeidsløsheten øke.

Les også intervju med Skjerdingstad i Arkitektnytt om saken. 

Les saken i bygg.no fra besøk hos arkitektkontoret ASAS Arkitektur i Oslo. 

Relaterte saker


Mest leste saker